Звідки походить вітання «Слава Україні!»?

Як відомо Організація Українських Націоналістів, була сформована з розрізнених, мало чисельних націоналістиних груп як військовиків УНР, так і молоді, як за кордоном так і на теренах України.


Однією з таких груп була Легія Українських націоналістів (до складу яких увійшли й українські фашисти) , створена у листопаді 1925 р. Відомим членом цієї групи був полковник М. Сціборський, один з ідеологів ОУН, автор шанованої, зараз, книги в середовищі нових націоналістів «Націократія».
Так ось члени ЛУН запровадили націоналістичне вітання – «Слава Україні!», яке в подальшому перейшло до ОУН та УПА, а сьогодні використовується опозиційними політиками (та про це наприкінці).
Мало хто знає та дане вітання сягає своїм корінням доби УНР та військової формації «Чорні запорожці», що діяли в Холодному яру. Один з учасників тих подій Ю. Горліс-Горський  ось  як описав свої враження:«Під'їжджаю до них:
— Добридень хлопці!
— Слава Україні! — відповідає декілька голосів. Це мене трохи змішало. Я не знав, що у холодноярців заведено замість «Здоров» вітатися «Слава Україні», а відповідається — «Україні слава». Питаю їх, як їхати до манастиря.
— Можна їхати селом, але сюди дальше. Виїжджайте оцією вуличкою на гору, там за вітряком спуститеся з гори на Кресельці, а звідти проста дорога лісом.»

Як подає в своїй статті «Родом з України» В. Пукіш кубанські козаки в Російській Федерації
 вітаються словами «Слава Кубани! Героям слава!». Він вважає, що таке вітання дійшло до сучасних проросійських козаків внаслідок діяльності на території Кубані двох сотень Кубанської Повстанської Армії (КоПА). Їх привітанням було саме «Слава Кубані!», а відповіддю – «Слава героям!»
Наведу думку, скандально відомого німецького історика Ґжеґожа Россолінського-Лібе:

« З початком Другої світової війни і падінням Польщі Бандера звільняється з тюрми і їде до Кракова. В цей час і з'являється привітання "Слава Україні - Героям слава!", скопійоване з нацистських аналогів.
Це гітлерівське привітання вживалося на ІІ-му З'їзді ОУН [ідеться про зібрання, скликане пробандерівським відламом ОУН
(революційної), майбутньою ОУН(б) -] у Кракові у квітні 1941 року. У виданій брошурі описується, що при вітанні треба витягувати руку трохи вище голови, ось так [в цьому місці Ґжеґож кілька разів продемонстрував глядачам нацистське вітання, супроводжуючи його гаслом "Слава Україні! - Героям слава!"]
Червоно-чорний прапор - аналог нацистської "Крові і Ґрунту". Євреї в оцінці бандерівців - опора більшовицької системи. ОУН (мельниківці) - вороги. З'являється твердження про "українську расу". Традиційне західноукраїнське привітання "Слава Ісусу Христу!" теж замінюється на "Слава Україні!" »

Для прикладу нацистське привітання звучало як «Хайль Гітлер!», тобто «Слава Гітлеру», тут прославлявся вождь/фюрер, а в українському варіант прославляється, омріяна українськими націоналістами, українська держава. Крім того факти зі спогадів Горліса-Горського, а також використання гасла ЛУН теж спростовують думку про копіювання німецьких вітань. А про заміну християнського!, а не західноукраїнського, «Слава Ісусу Христу» на «Слава Україні» взагалі повний нонсенс говорити.

Ю. Лукшиц у «Історії українських кричалок» відзначив наступне (переклад з рос.):

«Добре, коли людина вживає дані слова без будь-якого історичного чи політичного підгрунтя, але таке буває рідко. У великої кількості громадян ці слова викликають негативне ставлення хоча б тому, що, по-перше, вони несуть таємний прихований зміст, який неуважні люди можуть і не розгледіти (пропаганда УПА-ОУН), по-друге, добре опрацьована контратака проти нелюбителів («Слава Україні» - так ми прославляємо Україну, ви не хочете нашій країні слави! «Героям слава» - прославляємо героїв України, ми ж не називаємо їх конкретно по іменах)!; по-третє, незгоду і невідповідність з центральною ідеєю гасла (таки більшість наших предків воювало в Червоній Армії, це близько 7-8 млн українців, в той час як в УПА-ОУН було від сили 20-100 тис. осіб, а тому з чого б першим прославляти других, адже у них вже є герої - українці-червоноармійці).»

Дане вітання так чи інакше буде нести в собі політичне й історичне навантаження, інакше ніяк, це ж зрозуміло зі слів самого вітання. Крім того привітання певним чином набуло глибшого значення, адже воно говорить не лише про УПА, а й про покоління тих хто поклав (і думаю в майбутньому про тих хто покладе) свої голови за високий ідеал – створення незалежної держави.
А щодо того як це повязується з радянською історіографією, то процитую такі ось цікаві речі з статті В. Пукіша «Родом з України» :

«Проросійські організації козаків Кубані використовують українське «націоналістичне» гасло. На під’їзді до Новоросійська над автотрасою, що веде з боку Криму, висить транспарант із написом: «Слава Кубани! Героям слава!».  Декого таке може здивувати: як це влада РФ проґавила привітання, тотожне українському «націоналістичному»?
Та пояснення існує: згадані гасло й відповідь – офіційні для Кубанського козачого війська. Хоча нинішні кубанські козаки є чи не найбільшими патріотами Російської Федерації: нещодавно військо всім складом увійшло до путінського Народного фронту. Навіть колишній (до 2003 року) член тамтешньої Компартії, а нині намісник прем’єра, губернатор Краснодарського краю Алєксандр Ткачов проголошує, звертаючись до козаків: «Слава России! Слава Кубани! Слава Кубанскому казачьему войску!»
Політика подвійних стандартів. У РФ націоналізм/консерватизм/монархізм поступово накладається на радянський період, і чомусь російські політики (та й самі ветерани чи їх онуки) не виступають проти цього, а в Україні як завжди треба все перекрутити і споганити найкращі ідеї.


Коментарі