"Аґітпропівський шедевр"


Не важко збагнути, проти кого спрямований цей плакат совєтської пропаґанди 1945 року — проти Української Повстанської Армії, тобто проти "українсько-німецьких (sic!) буржуазних націоналістів", висловлюючись традиційною мовою найкращих совєтських "історичних" писань. Авжеж, він цілком відбиває "українсько-німецьку" концепцію ОУН і УПА...


Проте, на такому тлі не може не дивувати факт абсолютної відсутности під час війни совєтських плакатів, спрямованих проти Дивізії "Галичина". Чому так?

"З уваги на провал усіх ... заходів у совєтській пресі, про Дивізію Галичина зовсім не згадувалося, щоб не інформувати своє населення про українську військову формацію по німецькому боці фронту. Деякі неясні вістки таки продіставалися через фронт навіть і про дивізію "Галичина", але вони спочатку були пов'язані із власовським рухом і щойно взимку 1943-44 рр. Ярослав Галан згадав про Дивізію у своєму циклі статтей-пашквілів на "українських буржуазних націоналістів" (...) Тому що в Совєтському Союзі люди читають багато чого між рядками і, знаючи як совєтська преса перекручує факти, роблячи із білого — чорне, а з чорного — біле, то совєтська цензура спохватилася, що навіть такі статті роблять пропаґанду українській справі і, зовсім несподівано, урвала дальший друк статтей Галана про український рух по німецькому боці фронту.

... При цьому слід завважити, що деякі із цих статтей ... були передруковані у "Творах" Ярослава Галана, що появилися у трьох томах у 1960 році у Києві, але тих, які говорили про Дивізію, там не поміщено, хоча всі інші увійшли до циклю під назвою "Війна в ефірі" у другому томі".
цит. за :: Василь Верига. Дорогами Другої світової війни.


Коментарі