ПАМ'ЯТАЙМО ПРО ВІННИЦЮ (ЗАБУТИЙ ГОЛОКОСТ)


Народ наш український на рідній і все ще не своїй землі та на поселеннях у багатьох країнах вільного світу, зокрема великі українські громади у З'єднаних Стейтах Америки та в Канаді, наполегливо приготовляються до зустрічі найсвітлішої події в історії своєї батьківщини: тисячоліття формального прийняття Християнства, що припадає в 1988 році.


У тому самому 1988 році сповняється ще одна, уже тільки 50-та річниця цілком протилежної події яку народ назвав "пеклом на землі". Тоді бо, в роках 1937-39, представники звироднілої комуномосковської окупаційної влади в Україні провели неймовірну в мирних часах народовбивчу акцію терору, жертвою якої впали десятки тисяч Богу-духа винних чоловіків і жінок, при чому хрестик, служебна книжечка чи явне визнавання Христа були причиною знущань і розстрілу та погребання в опісля всіляко замаскованих місцях, включно із "парками культури і відпочинку".

Цей страшний злочин народовбивства, справжній голокост поповнений комуно-московським окупаційним режимом над поневоленим ним українським народом, виявлено принагідно щойно п'ять років пізніше, в 1943-му році, під час окупації України іншими подібними народовбивцями, німецькими нацистами, у подільському містечку Вінниці.

Багато води проплило з того часу в річці Бог, над якою розташоване місто Вінниця. Багато злочинів комуністичного режиму виявлено і записано в історії в тому часі. Деякі із злочинів народовбивства за часів Сталіна виявлено навіть його наслідниками. Але намарно було б шукати в совєтських джерелах будь-якої згадки про голокост у Вінниці. Що більше, там робиться все можливе, вживається всіляких вигадок і брехні, щоб виявлений вже майже 50 років тому злочин приховати. І робиться це не без успіху. Ми мали нагоду спитати багатьох нових переселенців з України і деяких туристів, чи вони "чували про Вінницю" і майже завжди почули ту саму відповідь: "Що про Вінницю?"

Дещо в цій справі зроблено у вільному світі, але й тут тому страшному злочинові народовбивста не приділено навіть у малій мірі стільки уваги, на яку він заслуговує.

Це зокрема виявилося в 1985 році, в місяці травні, у 40-річчя закінчення в Европі Другої світової війни та контроверсійних відвідин президента ЗСА Роналда Рейґена в Німеччині. З цієї нагоди відбулася одна з найбільших і найзавзятіших дебат у світовому засягу і однодушним висновком цієї дискусії було, що таких злочинів, як народовбивство, ніколи не можна забути.

А проте - забувається. Що більше, навіть посередньо - можна б сказати, апробується у відповідній політичній коньюнктурі. Звернув на це увагу під час згаданих відвідин президента Рейґена в Европі в 1985 році Ерік Марґоліс у надрукованій в газеті "Торонто Сан" (з 28-го квітня 1985) статті: "Совєтський Союз більша загроза ніж мертві нацисти". У статті м.і. сказано: "Друга світова війна, як виглядає, мусить продовжуватися. Телебачення, книжки, фільми і преса щоденно трублять нові історії про загрозу нацизму. 75-літніх осіб судять, або депортують... Проте, не так мається справа із Совєтським Союзом. Сучасні правителі в Кремлі - це безпосередні політичні, леґальні і моральні наслідники Йосифа Сталіна. Не забуваймо, що СССР ніколи офіційно не відрікся від дій Сталіна. Система та моральні засади, що сприяли розгулові сталінського терору, залишилися в силі і в сучасній Росії. Духи 27 мільйонів замордованих українців, росіян, латвійців, лотишів, естонців, жидів, татар, мусульман і далі перебувають над Совєтським Союзом. Вони ніколи не знайшли спокою через розкаяння уряду, як це сталося в Німеччині. Однак, ми забули їх..."

А про Вінницю взагалі дуже мало відомо і дуже мало сказано також і на Заході. Тому підписаний, що мав нагоду побувати кілька днів у Вінниці під час розкопин масових могил в липні 1943 року, скомасував у цій книжечці дещо із своїх раніших репортерських писань на цю тему, зокрема статтю: "Розкрилася земля і показалося пекло", надруковану в "Альманасі УНС-1972", та долучив до цього взяті з урядових та деяких інших публікацій основні дані про совєтський злочин народовбивства у Вінниці, роблячи це в надії що пригадка того страшного злочину може заохотити кваліфіковані установи та кваліфікованих осіб подбати, щоб і цей злочин, як і всі інші йому подібні, "ніколи не забувся"!

Антін Драган


Коментарі