Загальні плакати німецької пропаґанди

Плакати німецької пропаґанди для українців є по-своєму доброю ілюстрацією доби німецької окупації в Україні (1941-1944). Помітно з них, що загальні гасла німецької пропаґанди в багатьох точках не надто різнилися від совєтської пропаґанди, а подекуди збігалися цілком.




 Найнаочнішим прикладом цього є свідоме нав'язування до образу "визволителів України". Точно так як совєтська пропаґанда втлумачувала всім, що Червона Армія визволила Україну, й насаджувала культ визволителів, а насправді окупантів, це робила і німецька пропаґанда. Якщо замінити на плакатах однострої й символіку - отримаємо те саме. Зокрема один з плакатів ілюструє культ полеглого вояка-"визволителя": "Пам'ятай це! Німецький вояк помер і для України".


Другою точкою співпадіння є т.зв. "культ особистости", тобто культ кривавих диктаторів двох найбільших мілітарних потуг того часу: совєтського "вождя всіх часів і народів" Сталіна, та німецького "фюрера" (в німецькій мові це слово також означає "вождь") Гітлера. Серія плакатів "Гітлер-Визволитель" (тут подано три, з них один - календар) персоніфікує "визволення". Існувало багато відмін цього плакату.
Наступна група: плакати з обіцянками для селян. Звертає увагу плакат "Спокійно дивімся в майбутнє". Відомий факт, що обіцянки кращого майбутнього є характерною рисою також і совєтської пропаґанди.


Ще кілька плакатів презентують "ворогів" та характер попередньої - совєтської займанщини. Очевидно, німецьким режимом велася активна протижидівська політика. Метою такої пропаґанди було міцно зв'язати в свідомості населення жидів з жахіттями і терором совєтського режиму. Окрім власне протижидівського плакату (на збільшеній його версії можна побачити найрізноманітніші закиди на адресу жидів: від організації штучного голоду зачинаючи до звинувачень у навмисному розпаленні ними війни і т.ін.), "жидівський слід" помітний і на двох інших плакатах в цьому ж ряді ("Така була совєтська свобода", "Право на землю..."). Ще два плакати нижче від нього закликають до "боротьби з бандитами".

Останні плакати в цій підсекції слід віднести до пізніших часів: спершу переможна для Німеччини війна затягнулася, все більше людей гинуло на її фронтах. Оскільки керівництво Райху на чолі з Гітлером сповідувало ідею "здобуття перемоги виключно німецьким вояком", за таких воєнних умов вичерпувалися зовсім не безмежні людські ресурси Німеччини: переважна більшість її дорослого чоловічого населення опинилася у війську. Не стало кому працювати на фабриках, де виробляли зброю для перемоги. Німці розгорнули широку кампанію з залучення до праці в Німеччині іноземних працівників з усіх окупованих ними країн. Спочатку акція була формально добровільною, а згодом зробилася примусовою. Зрозуміло, що ще в початках її було виготовлено масу різноманітних аґітаційних матеріалів, в тому й плакатів.

Під кінець війни на території Райху (тобто передвоєнних Німеччини, Австрії та деяких інших земель, прилучених перед та під час війни) знаходилися мільйони "ост-арбайтерів", значна частина їх була з України. Умовини праці погіршувалися тим, що німецькі заводи й фабрики, особливо в останній рік війни, сильно потерпали від аліянтських налетів, гинуло багато робітників, відсоток загиблих наближався до фронтового. В таких обставинах чимало таких примусових робітників-українців зголосилося до служби у війську, а в тому числі і до Дивізії "Галичина". Поза тим умовини праці "ост-арбайтерів" не були надто важкі як на той час, і однозначно не різнилися на гірше, від, приміром, звичайних умов праці в сталінському совєтському "раю", де активно практикувалася т.зв. "стахановщина", різні відміни неоплачуваної праці тощо (йдеться саме про звичайних робітників "на волі", немає тут мови про систему совєтських концтаборів - т.зв. ҐУЛАҐ). Найбільше вони поширилися у Совєсткьому Союзі у воєнний а почасти й післявоєнний час.


Заслуговує на увагу такий історичний факт: через багато років після війни колишні "ост-арбайтери" дістали від Німеччини грошові компенсації за свою примусову працю. Натомість совєтські "працівники тилу" ніколи не дістали нічого, і не було навіть мови про те, щоб якось компенсувати їм втрати здоров'я у виснажливій (подекуди 16 годин на день при верстаті) праці воєнних часів. Іронія долі: вони теж працювали "для фронту, для перемоги". Для перемоги того окупанта, що зостав переможцем у тій страшній війні ...


Коментарі