Атила чи Гатило

Атила. Портрет взято з відомої «Космографії» С. Мюнстера, виданої 1550 року.
Неодноразово читав в наукових історичних розвідках, в газетних статтях, що Атила насправді називався Гатилом, бо він, бачте, громив, тобто гатив, тисячами своїх ворогів. Першим таку версію оприлюднив в своєму романі «Меч Арея» письменник Іван Білик. І ось знову читаю в газеті, що в Києві відбулася презентація книги Георгія Чорного «Київ досвітній», де автор знову стверджує, що великий цар Скитії Атила це насправді Гатило. Для того, щоб щось стверджувати, а тим більше вивчаючи події сивої давнини,треба хоч на мить уявити себе в тій епосі, серед тих людей.

Як відомо на зміну матріархату прийшов патріархат. В часи Атили, а саме в першій половині V- ст. (406 – 453рр.) люди жили родово-племінним ладом. Людину, яка очолювала Рід або плем’я називали батьком, бо така людина була найстаршою, найшановнішою, її слово було обов’язковим до виконання. Така людина підкорялася тільки Раді старійшин (волхвів).

Цар Скитії Атила розширив свою Імперію до небачених до того розмірів: від ріки РА(Волги) на Сході до Ельби на Заході, від Балтійського моря на Півночі і до північного узбережжя Чорного моря і берегів ріки Істр (Дунай) на Півдні. В ті далекі часи ім’я володаря часто включало в себе слово земля. Ім’я Атила включає в себе два слова батько і земля. Ата – батько, в українців в подальшому воно удосконалилося в слово тато. Столицею Казахстану було місто Алма-Ата (Алма – яблуко, Ата – батько).
Корінь ЛА в українській мові прадавній і означає оброблена, заселена Земля. З цим коренем ми маємо слова лан, поляна, лань. В Україні вийшло з ужитку, але залишилося в Західній Європі, де колись жило багато слов’янських племен слово Ланд, Ленд в значенні земля: Голландія, Ісландія, Фінляндія, Шотландія,Англія( England). Таким чином ім’я Атила означає батько Землі, володар Землі і аж ніяк не Гатило. Можна погодитися з тим, що українській мові притаманне Г на початку слова перед голосними. Наприклад: гиндик(індик), голія(олія), гоїрки(огірки). Така говірка притаманна мешканцям Поділля, моя баба Текля ніколи не називала свого сина Андрій, а тільки Гандрей, українці не кажуть Анна, натомість Ганна. Тому давні українці(скити) могли називати Атилу Гатилою. До речі, перед Атилою господарем Скитії був його дядько на ім’я Ругіла, де теж ми бачимо корінь ЛА.
Ще приклад з історії Скитії, який наочно доводить, що володарі скитів включали в своє ім’я слово земля. . За Геродотом засновником скитського роду був Таргетай, який мав трьох синів: Ліпоксая, Арпоксая і Колоксая. У всіх трьох закінчення ксай, а в санскриті кса – це земля.
Я люблю слухати українське радіо, де багато цікавих пізнавальних програм, але на жаль бувають прикрі помилки, які применшують роль і значення української мови, які до того ж звучать в мовознавчих передачах. Диктор пояснювала походження слова Олександр, що воно походить з грецької мови і як приклад наводили нашого славетного предка, скита за походженням Олександра Македонського. До відома редакторів і дикторів українського радіо – в часи Олександра Македонського про греків ніхто не знав і не чув. В імені Олександр ми знову бачимо скитський корінь кса – земля, а ОЛ в давнину означало сонце, світло. Олександр – це сонцесяйний володар Землі і називали ним тільки осіб з царської династії. Це пізніше воно стало популярним серед простого люду. На завершення я б порадив любителям нашої прадавньої історії вивчати нашу прамову – санскрит , який дає багато відповідей на таємниці нашої історії.

М. Павлоград            Голова культурологічного клубу «Українська цивілізація» 

                                                                       Микола Заремба.

Коментарі