Юнак-герой Цицик Богдан


Цицик Богдан Григорович – «Вихор» (1934 – 30.08.1952). Народився в селі Соляноватка Старосамбірського району. У сім’ї було п’ятеро дітей – двоє хлопців і троє дівчаток. У 1939 р. померла його мати і батько одружився вдруге.

У червні 1941 р. став свідком масових вбивств в’язнів відступаючими більшовиками. Його батька у 1945 р. заарештували органи НКВС, батько загинув у Вологодській тюрмі. Хлопець поклявся відімстити за батька. Йому вдалося у п’яних солдатів вкрасти револьвер. В 1949 р. в центрі міста Добромиль Львівської області 15-річний Богдан Цицик біля будівлі МГБ застрелив начальника райвоєнкомату майора Багаєва, а в 1950 р. – заступника начальника Добромильського райвідділу МГБ майора Скородєлова. У 1951 році в зіткненні з опергрупою МГБ через зраду загинули два його побратими.

30 серпня 1952 р. при спробі розрахуватися зі зрадником боївка СБ ОУН в селі Городовичі Хирівського р-ну Дрогобицької обл. потрапила в засідку. Загинув референт СБ райпроводу ОУН Павло Карабін – «Помста», Богдан Цицик – «Вихор» був поранений у живіт, захоплений, доставлений до районної лікарні і прооперований.

Коли до сина прийшла мачуха, він намагався заспокоїти її, але сказав, що буде вмирати, бо повстанці живими не здаються. Дочекавшись, щоб його залишили одного в палаті, Богдан зірвав із себе пов’язку і руками розірвав рану. Коли до палати прибігли охоронці, хлопець був уже мертвий.

Так героїчно пішов з життя Богдан Цицик – один з полум’яних борців за волю України. 26 жовтня 1993 року ім’я Богдана Цицика присвоєно Соляноватській школі Старосамбірського району, Львівської області.


Коментарі